16.1.2025, 9:23
Díky moc za tenhle úžasný počin. Musela to být spousta práce! Dost možná jsme díky Tobě jediní, kdo mají verzi ve svém národním jazyce 
Almanach jsem získal před pár lety celkem náhodou s nákupem Katarů, chvíli ho louskal svou polozapomenutou středoškolskou němčinou a pak ho odložil. Teď jsem ho přečetl na jeden zátah. Pár věcí mě zaujalo, možná i docela překvapilo:
Almanach jsem získal před pár lety celkem náhodou s nákupem Katarů, chvíli ho louskal svou polozapomenutou středoškolskou němčinou a pak ho odložil. Teď jsem ho přečetl na jeden zátah. Pár věcí mě zaujalo, možná i docela překvapilo:
- silně kritický, polemický, až vyhrocený tón některých recenzí, zvlášť pření pánů Knopfa a Brunnhofera - ti dva šli fakt na ostří nože!
- kolik toho už v roce 2005 bylo vydáno, včetně pěti spin-offů (kromě Hradu jsem dodnes žádný z nich nehrál

- mladinký KJW
)))
- úvaha Michaela Knopfa v úvodu, že část fanoušků si Carcassonne možná tolik oblíbila i proto, že navštívili město samotné, líbilo se jim tam a deskovka jim ho zdařile připomíná. Nikdy mi tohle naplno nedošlo, ale asi to tak opravdu mám. V Carcassonne jsme byli s partnerkou jen jednou, před víc než 25 lety, když jsme spolu začali chodit a v létě projeli celou Francii od severu na jih. Od té doby ne. Tak že by mi každá partie Carcassonne nějak podvědomě připomínala to báječné léto 1999?

![[-]](https://www.carcassonneforum.cz/images/collapse.png)