CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

KE STAŽENÍ-PRAVIDLA Věž

téma založeno uživatelem Eldenroot - 25.2.2014, 23:55 |

...
Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
AdmiS 3 Chmura 6 Eldenroot 2 peťul 2 SKAM 3
Zdravim vsechny milovniky teto uzasne deskovky!

Prave jsem dokupoval nekolik rozsireni hry a vez je jedna z nich. Zasobnik na karticky je jeden z hlavnich duvodu porizeni, nicmene jsem ponekud v rozpacich, kterak s timto rozsirenim nalozit po strance strategicke.

Ani v jedne variante pravidel jsem se nedocetl zakladni informaci a tou je, co znamena (resp. jaky ma dopad) uvezneni figurky ? Jak docilit tohoto uvezneni a jak figurku vykoupit body je jasne, ale co vlastne znamena, ze je figurka uveznena ? Ma to nejaky dopad na vyhodnoceni pripadne uzavrene oblasti (mesta, cesty atd.), kterou tato figurka ovlada ? 

Pouhym domyslenim si jsem dosel k zaveru, ze uveznena figurka nema zadny vliv na bodovani uzavrene oblasti tzn. ovladana oblast figurkou je v pripade uzavreni normalne zapoctena hraci, ktery tuto figurku do hry umistil. Logikou veci tedy je, ze jsou-li body normalne zapocteny, pak musi byt jedinym vlivem vezneni fakt, ze se figurka nevraci majiteli po uzavreni oblasti a pripsani viteznych bodu. Pak mam ale nutny dotaz, k cemu je tohle vlastne dobre ? Pokud totiz zvazim, ze vykoupenim figurky od veznitele se rozdil v bodech hracu zvysi o 6 bodu (-3 pro vykupujiciho a +3 pro veznitele) a navic, chci-li zabranit dalsimu vezneni musim vez obsadit figurkou a tim ji vlastne sam dobrovolne obetovat az do konce hry, pak dochazi ke ztrate figurky tak jako tak. V druhem pripade vsak neztracim (a naopak souperi nedaruji) zadne body vitezstvi.

Otazka tedy prosta ... chapu vyznam vezi spravne ? Pokud totiz veznena figurka dale ovlada oblast a muze inkasovat body v okamziku jejiho uzavreni, pak je toto rozsireni ponekud zklamanim ...

Diky vsem za reakci! Mrknutí
Odpovědět
Super, diky za osvetu ... Mrknutí

Mam jednu doplnujici otazku ... kdyz vylozim novou karticku krajiny se zakladnou pro vez tak, ze postavenim teto veze se ve vzdalenosti +1 nachazi moje i souperova figurka a ja se rozhodnu zajmout souperovu figurku. Muze mi dalsim tahem souper postavit dalsi dil veze a tim zajmout i moji figurku, ktera je stale ve vzdalenosti +1 (ikdyz vez ma nyni dosah +2) ?

Jde mi o to jak takove situace hrat, nebot kdybychom si figurky navzajem pobrali doslo by jednak k tomu, ze se ovlivni hra eliminaci figurek a rovnez se na minimalne jeden tah dostanou figurky zpet ke svym majitelum a Ti je mohou nasadit nekam jinam (v nekterych pripadech bych si takto nechal zajmout figurku schvalne, neb dle pravidel bychom si navzahem veznene figurky museli ihned vratit - bez bodoveho postihu ?) ... Mrknutí

Diky za odpoved.
Odpovědět
Citace:Jsou tu dvě možnosti jak tomu předejít:
   1. Přiložit kartu jinam ...   2. Můžeš hned ve svém tahu přiložením figurky na vrchol věže zabránit její další stavbě.

A to je prave ono, muzu, ale az ve svym tahu ... a protoze s nejvetsi pravdepodobnosti se varianta c.1 nebude hodit, uvazuji, ze si takto svoji figurku necham vzit umyslne uz pri pokladani karticky krajiny (je-li to pro mne vyhodne) ... Mrknutí 

Dekuji za komentar! Mrknutí
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)