CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

DÍLNA Magnetické skladanie kartičiek

téma založeno uživatelem Mati - 9.10.2023, 0:46 |

...
Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Bumsakalaka 4 hepyno 2 Mati 2 Silveralius 1
Ahojte...

Rád by som predstavil jeden nápad, ktorý sa objavil na anglickom fóre pár dní dozadu..
Celkom ma to zaujalo. A skúsil som si vyrobiť prototyp.. že aký by to malo malo zaujímavý prínos.

Jedná sa o magnetické mini puzdro pre kartičku. Do puzdra sa nasadí opatrne karta (ide to tam z ľahkosťou)
Puzdro má z každej strany mini magnety valcového tvaru priemer 2mm a dĺžku 3 mm.
Vznikne tak magnetická kartička ktorá sa da ľubovoľne otáčať.. a priťahuje sa s každou stranou.
Kartička je zapustená cca. 1 mm (kartička samotná ma hrúbku asi 2.2 mm)
Okraj okolo kartičky má 0.6 mm (sú to dve línie 3D tlačiacej hlavy..)
Je to kvôli tomu aby sa stena nerozpadla.
Tlačil som to z čiernej farby...

Osobne sa mi to celkom pozdáva ale zhodnotím výhody a nevýhody

VÝHODY:
- hlavná je to že to pekne drží a dodáva tomu tak zaujímavý efekt.
- kartičky sú pekne na seba naviazané..

NEVÝHODY:
- kartičky je nutné vždy umiestniť do mini puzdra( vyriešením by bolo aby každý hráč mal u seba nejakú kôpku, a pri ťahaní si kartičku pripraví/položí do puzdra)
- nutný veľký počet týchto puzdier.. ( tak pre základnú hru + 4-6 rozšírení)
- skladovanie daných puzdier v krabici
- náklady na vyšší počet magnetov(neni to ale zas vysoká cena - na ebey alebo aliexpres su cenovo dostupné)
- samotne tlačenie puzdra cca 20-25 (podľa tlačiarne)

Zhodnotenie je že sa jedná o estetický prínos pre tuto hru vo forme pekného ukladania.
No prevyšuje tu veľa nevýhod ktoré zabíjajú tento koncept.

Prikladám (moju výrobu) video na ukážku fungovania magnetického skladania

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

Ja som to tlačil čiernou farbou na skúšku.. ale musím povedať že keď sa to spraví z bledou farbou tak to až tak nekričí a bledá farba sa stráca aj pri spájaní luky.

uvítam každý názor a zhodnotenie na to
[-] 4x   Chmura, Fanny, Kamzik, peťul
No, moj nazor je taky, ze to je kravina. Kazdu karticku musis tam vlozit. Vkladanim sa karticka poskodi. Ma to svoju hrubku, takze bud budes mat kazdu karticku v tej magnetickej srande, a budes mat tak vsetky karticky, alebo budes musiet, vzdy pri potiahnuti to tam vlozit. Samozrejme, niekto je genglavy, niekto nie, tie karticky budu po zopar pouzitiach vyzerat zle.
Zaroven potrebujes obrovske mnozstvo priestoru na to. Opat, bud budes mat vsetky karticky v tom, cize ich potrebujes niekolko stovak, alebo extra krabicu na to, ktora nieco vazi, a zabera miesto.
Zaroven, staci ze hras riehu, a uz to straca vyznam, pretoze hlavna vyhoda toho je, ze mozes poutocit celu hru. Lenze stol vacsinou nie je stvorec, takze to nemas ako otocit.
Nehovoriac o dvoj kartickach, polovickach, 5 kartickach roznych tvarov - Divy ludstva, karta 2x2 pre Duchov, 2 karty 3x2 pre Mesto Carcassonne. A to sme stale len pri oficialnych rozsireniach :)

Podla mna to cele zbytocne spomali setup hry.

Ale aby som nehovoril len negativa. Mozno pri malych hrach typu zakladna hra, max 1 alebo 2 rozsirenia to moze mat zmysel. Ale akonahle pridas rieku....

Sorry som skepticky. Mozno ak by som mal 3D tlaciaren, hladal by som na nu vyuzitie.
[-] 3x   Chmura, hepyno, Mati
Odpovědět
Koncept je to zajímavý.
Potřebovalo by to hodně vylepšení.
Prvně by stačilo zafixování dílku pouze v rozích. Nemusí se tisknout po celé délce. Sníží to opotřebení kartičky, sníží náklady a usnadní vyndávání. (kdy spodek také může být mřížka místo plné plochy)
Válcové magnetky jsou moc tlusté. Lepší je použít magnetické pásky co mají tloušťku 1 mm ani ne. Díky tomu by se snížil i prostor mezi dílky.
Ale pozor magnetické pásky se nedoporučuje kombinovat s jinými magnety :)
No a jak už psal 

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

tak samotné skladování by byl problém. Buď mít samostatnou krabičku jen na pouzdra a smířit se s opotřebením. Nebo komplet předělat úložné prostory.
[-] 2x   Bumsakalaka, Mati
Odpovědět
No. Kedze Mati hra len Carcassonne bez Spin-off, a kedze mame cca rovnake karticky (no je to asi tym, ze ked Mati lepi rozsirenia, tak to lepi rovno 2x aj pre mna :D, hoci niektore nemam, lebo dosli prazdne karticky).
Oki kazdopadne mame cca 750 karticiek. Hrame vacsinou 200-250 kartickove hry. Lenze, vzdy ine rozsirenia. Cize cely setup hry, ktory uz je teraz zlozity, vsetko pomiesat, cca rovnomerne, vybrat vsetky komponenty a podobne to uz je trocha problem.

Teraz totalne nahlodam @Mati :)

Co by ale nebolo mozno zle (oki, aby sme mali jasno, je to len idea, ja si ju urcite nebudem robit). Ale co je problem ak sa drgne do stola a popadaju figurky.

Cize ak by kazda karticka mala vlasnu podlozku a tam kde sa da polozit figurka, tak tam by bola pod kartickou umiestnena magnetka a kazda figurka by mala magnetku v nozicke.

Cize by to vyzeralo ako na BGA, ze tu polozis figurku a tu bude stat.

Ano mate prvadu, je to blbost, ak hrame rozsirenia napr. Lietacie stroje, Vila, Drak a podobne.

Len som chcel nahlodat Matiho Potřeštěný
[-] 1x   Chmura
Odpovědět
Áno tak ako som písal hore v prvom príspevku má tento "gadget" ("vynález")  Nerd  veľa nevýhod pre výrobu... čo sa týka úložného priestora a čiastočenú manipuláciu stým... 
Ale puzdro som nechcel spraviť tak aby každá kartička tam zacvakávala.. niečo na štýl jemného položenia... tak ako keď si kúpiš novú rozšírenie a vylúpneš kartu... a keď ju dáš znova spať do plátu tak tam drží jemnou silou vôle  Vítěz .. ale nie je nič náročné aby sa karta kvôli tomu deformovala.... 
Priebeh hry si predstavujem že krabica bola niekde vedľa poprípade každý mal nejakú zásobu u seba.. a pri premýšľaní ťahu ďalšieho hráč by už hráč mal pripravenú kartičku a k tomu aj to puzdro mal by už kartičku v tom a už len premýšľa kam dať.. dôjde na ťah a klasika položí.  (jediná nevýhoda je na konci hry pri upratávaní.. ale nemyslím si že počas hry by to zdržovalo ak by každý hráč ťahal spolu s kartou aj mini puzdro... sila vzyku)
Pri rozkladaný iba točíš a miernym pohybom (možno pomocou menšieho postrčenia tak vypadne a dáš nabok. 
Určite by som nechcel aby som s toho puzdra každú kartičku vytláčal na silu... to by nemalo logiku... 

Pozeral som iba na to ako ešte viac sa dá zlepšiť presnosť ukladania kariet. Lebo každý to poznáme že tie karty sa počas hry posúvajú, robia sa diery, naprávajú sa, niekto drgne a tak potom sa to len 10 sekund napráva  Velký úsměv  .. Bral som to len taký fajšmekrovský doplnok.  Cool  (v JCloister- tam tie kartičky držia parádne) 

A to čo si hovoril aby každý mepple pod nohami magnet... je troška väčší blud .. si zober že každé miesto (mesto cesta, lúka,,atd by muselo byť magnetické. každá drobná lúka či každá časť križovatky...
Odpovědět
Nie sú lepším riešením mriežky?

Odpovědět
(9.10.2023, 15:24)hepyno Napsal(a): Nie sú lepším riešením mriežky?

Ciastocne ano, ale myslim, ze Mati chce aby to vyzeralo pekne. Takto ti trcia nevyplnene casti mriezky a spatia celkovy vzhlad.
[-] 2x   hepyno, Mati
Odpovědět
Inak, na internete som videl, ako si niekto urobil rovno magnetické kartičky.
Odpovědět
(9.10.2023, 18:03)hepyno Napsal(a): Inak, na internete som videl, ako si niekto urobil rovno magnetické kartičky.

No aj to je mozne, ale asi by sa mi nechcelo tlacit 700 karticiek co mam nanovo. Plus vacsina z nich je oficialna, takze by to trebalo oscanovat, pohrat sa s orezavkou, proste kopec casu pre nic za nic.
[-] 1x   hepyno
Odpovědět

Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  DÍLNA Archa úmluvy - výroba kartičiek p_stano 4 168 9.2.2024, 17:51
Poslední příspěvek: Jan Groot
  DÍLNA Na aké okraje karticiek si spominate vo fan rozsireniach? Bumsakalaka 13 1 324 31.5.2021, 10:13
Poslední příspěvek: Bumsakalaka

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)